Press "Enter" to skip to content

Cum sa-ti faci propriul blog pe domeniu (pas cu pas)

In urma intrebarilor pe care le-am primit de la cativa vizitatori de-ai blogului, m-am gandit sa fac un articol cu care sa va vin in ajutor celor ce doresc sa-si creeze un blog. Tin sa precizez inca din introducere, daca doresti sa-ti faci blog pentru a castiga bani, tine cont de faptul ca un blog nu te va imbogati. La un blog este nevoie de multa munca, sa fii activ constant si sa ai rabdare in caz ca doresti sa scoti si ceva banuti din el.

1. Inregistrarea domeniului si alegerea pachetului de gazduire

Intra pe un site ce ofera gazduire gen clausweb.roromarg.romxhost.ro sau pe oricare altul il cunosti si ti se pare ok (eu am avut gazduire de la toate trei si sunt ok, acum am de la clausweb), cauta-ti un nume al domeniului care ti se potriveste, bineinteles trebuie sa fie si disponibil (daca vrei, poti alege numele si prenumele tau gen vasilepopa.ro sau alexandramartinescu.eu), apoi alege-ti un pachet de gazduire mic. Pentru inceput este suficient un pachet ce-ti ofera 1-2gb spatiu, important e sa fie cat mai ieftin, iar daca ocupi acest spatiu, iti va propune firma de gazduire sa treci la un pachet mai mare contra cost. Achizitioneaza domeniul si gazduirea pe un singur an, poti prelungi oricand, poate vrei sa renunti si nu are rost sa platesti o suma mare de la inceput.

2. Descarcarea scriptului si instalarea pe blog

Dupa ce ai facut plata si ai achizitionat domeniu si gazduire, trebuie sa urmezi urmatorii pasi:

 1. Intra pe wordpress.org/download/ si descarca scriptul pentru blog.
 2. Logheaza-te in cpanel cu datele primite de la cei ce va ofera gazduirea.
 3. Intra in MySQL Database.
 4. Creeaza o baza de date in casuta unde scrie „new database”.
 5. Tot in MySQL Database creeaza un user mai jos unde scrie „add new user”. Adauga-i si o parola.
 6. Retine toate aceste informatii deoarece vei avea nevoie de ele mai tarziu, eventual noteaza-ti-le. Baza de date se va numi numelesiteuluitau_numeledatdetine userul se va numi numelesiteuluitau_numeledatdetine (ex: unsite_bazadedate).
 7. Tot in MySQL Database, mergi in josul paginii unde scrie „add user to database”  si apasa butonul „add”, apoi selecteaza casuta „all privileges”, dupa care apasa butonul „make changes”.
 8. Mergi inapoi in cpanel, intra in File Manager -> dublu click pe public_html din dreapta.
 9. Odata intrat in public_html sterge toate fisierele pe care le gasesti acolo.
 10. Apasa butonul „upload” si incarca scriptul wordpress arhivat.
 11. Dupa ce s-a incarcat si te-ai intors in public_html, click dreapta pe arhiva incarcata si „extract”.
 12. Va aparea un director. Arhiva o poti sterge dupa ce ai dezarhivat-o.
 13. Intra in director si apasa butonul „select all” apoi butonul „move” si selectati in fereastra ce  o sa va apara ca vreti sa mutati totul in public_html.
 14. Partea grea a trecut. Acum urmeaza partea usoara. Intra pe adresa siteului tau.
 15. In prima casuta adauga numele bazei de date pe care ai creat-o. Nu uita, ea este sub forma numelesiteuluitau_numeledatdetine.
 16. In a doua casuta scrii userul bazei de date pe care l-ai creat. La fel ca la numele bazei de date, acesta se scrie sub forma numelesiteuluitau_numeledatdetine.
 17. In a treia casuta scrii parola pe care ai setat-o numelui bazei de date.
 18. Celelalte casute le lasi cum sunt completate si apesi butonul „trimite”.
 19. Treci la urmatoarea pagina, iar in prima casuta la titlu site treci adresa siteului.
 20. In a doua casuta iti treci numele cu care vrei sa te loghezi in panoul de control (acest nume v-a aparea si in momentul in care postezi articol in dreptul autorului)
 21. In a treia casuta iti treci o parola cu care sa te loghezi in panoul de control.
 22. Iti introduci o adresa de email in a patra casuta.
 23. Nu bifezi ultima optiune.
 24. Apesi pe optiunea „instaleaza wordpress”.

Panoul de control WordPress

Din moment ce ai urmat toti acesti pasi de mai sus, te-ai logat in panoul de control wordpress de unde iti vei administra in continuare siteul. Panoul este foarte simplu, este in limba romana. La optiunea „aspect” ->”teme” gasesti foarte multe teme pentru a va alege un design al blogului. La obtiunea „module” -> „adauga modul” vei gasi foarte multe module care te pot ajuta la administrarea si imbunatatirea blogului. Cel mai important este sa scrii si sa scrii, cat mai mult.

Cateva sfaturi pentru inceput unui blog

 • Instaleaza-ti modulul Yoast SEO care te ajuta sa-ti optiminezi articolele in asa fel incat sa fie gasite mai usor pe google.
 • Instaleaza-ti modulul Editor Clasic care-ti ofera un panou mai familiar si mai complex de scriere al articolelor.
 • Instaleaza-ti modulul WP Statistics pentru a vedea cat de urmarit esti, care-s articolele cele mai cautate si de unde-ti vin vizitatorii.
 • Compreseaza toate imaginile inainte de a le incarca pe blog pe siteurile compressjpeg.com (pentru format jpg si jpeg) sau compresspng.com (pentru format png) pentru a economisi spatiu de stocare pe server.

Sper ca ti-a fost de ajutor acest articol si ca intelegi cu usurinta modul in care am explicat. Daca te-ai blocat undeva, nu ezita sa-mi scrii.

Arata-le si prietenilor tai