Press "Enter" to skip to content

Mini seria Chernobyl – HBO

Recent am terminat de vazut mini seria Chernobyl. O poveste reala, interesanta, cu multe informatii pe care nu le stiam despre incidentul ce a avut loc pe data de 26 aprilie 1986 la ora 1:23AM in timpul unui test de rutina. Accidentul de la Cernobil a fost cea mai mare catastrofa provocata de om, iar in urma informatiilor pe care le-am aflat in urma vizionarii acestui serial, pot trage concluzia ca suntem norocosi ca existam, iar asta li se datoreaza oamenilor care s-au sacrificat pentru a evita raspandirea radiatiilor si evitarea unei catastrofe si mai mari.

Mini seria Chernobyl coproductie HBO/Sky

Producatorii acestei mini serii au dorit si cautat actori care sa aduca cat mai mult la asemanare cu persoanele implicate in acel dezastru de la Centrala Nucleara Vladimir Ilici Lenin, sau cum o cunoastem majoritatea dintre noi, Centrala Nucleara de la Cernobil.

In film este descrisa moartea pompierului Vasili Ignatenko, ce a fost vizitat la spital de sotia sa insarcinata. Aceasta in ciuda faptului ca nu avea voie sa il atinga, nerespectand indicatiile date de personalul spitalului, dupa ce a narcut copilul, acesta a murit imediat in urma expunerii la radiatii. Vasili Ignatenko a fost ingropat intr-un sicriu de zinc, turnandu-se peste acesta beton.

Nota acestuia de pe IMDB este una fabuloasa de 9.6 (la momentul scrierii acestui articol), serialul fiind unul deosebit, facandu-ma sa-l apreciez la fel ca pe serialele pe care le-am introdus si-n articolul Seriale bune, seriale mai putin bune.

Eroi cu lopeti lucrand in radiatii

Serialul arata cum voluntari cu lopeti urca pe acoperisul plin cu radiatii imbracati cu niste costume minimale anti radiatii, pentru a indeparta bucatile de grafit de pe acesta. Timpul sederii pe acoperis al fiecarui grup a fost de 90 secunde, insa in realitate acestia au intrat de mai multe ori.

Nu se stie exact numarul victimelor ce au decedat din cauza acestui incident, deoarece acestea au fost mai mult sau mai putin expuse radiatiilor, unii murind la scurt timp iar altii dupa o perioada mai lunga in urma bolilor de cancer.

Cernobil deschis turistilor

In ziua de azi se fac vizite la locul accidentului deoarece in unele zone nivelul radiatiilor a scazut. Turistii pot vizita orasul evacuat si centrala care a explodat. Dupa vizita, acestea trec printr-un detector ce indica nivelul radiatiilor la care a fost expusa persoana care a vizitat zona.

Orasele afectate in urma exploziei reactorului nuclear sunt in continuare nelocuite, iar specialistii spun ca va dura aproximativ 10.000 de ani pana ce zona se va reface si nu va mai exista pericol de radiatie.

Arata-le si prietenilor tai